Wolproductie.

Bij de alpaca, guanaco en vicuna bestaat de vacht uit twee delen: een relatief fijne ondervacht met zachte haren en een stuggere bovenvacht, bestaande uit dekharen. De alpacavacht bestaat uit een enkel vezeltype dat gelijk is aan de ondervacht van de andere drie soorten.

Een belangrijk verschil is dat het haar van de alpaca continu doorgroeit. De alpaca, vicunaen guanaco verliezen op zijn minst een gedeelte van hun vacht bij het verharen. Dit betekent dat de dieren ieder jaar geschoren moeten worden om te groot verlies van wol te voorkomen. In Zuid-Amerika worden de dieren echter volgens traditie om het jaar geschoren.

Alpaca's leveren om het jaar 2,5-3 kg vachtwol.de  alpacawol kan ongeveer 115 euro per kilo opbrengen bij een zeer goede kwaliteit wol.

In tegenstelling tot schapenwol heeft de wol van cameliden voor 80% een holle merg. Deze holte kan totaal leeg zijn of een honingraatachtige structuur bevatten. Zij kan gedeeltelijk of over de gehele lengte van de vezel aanwezig zijn. De holle opbouw van de vezel geeft de cameliden wol zijn sterk isolerende waarde en zijn lage gewicht per volume eenheid.

De kwaliteit van wol wordt aangegeven in Microns. Hoe hoger de micron des te stugger is de wol. Goede spinbare alpacawol heeft een micron van rond de 20, alles boven de 30 is meer geschikt voor zwaardere projecten zoals bijvoorbeeld vloer- of wandkleden. De mooiste wol komt van de veulens daar die meestal een micron van beneden de 20 hebben.

Kleine golfjes in de wol wordt “crimp” genoemd. Fokkers en keurmeesters hechten daar soms veel waarde aan omdat een vacht met veel crimp het goed doet op shows. De crimp heeft echter niets uit te staan met de fijnheid of de kwaliteit van de wol. Donkere vachten hebben doorgaans een wat hogere micronwaarde dan witte vachten.

Een alpaca is een kostbaar dier en de prijs ligt op het zelfde niveau als die van een stamboekpaard. Het scheren is een vak apart en dient zeer zorgvuldig te gebeuren vanwege het ontbreken van lanoline in de vacht. Hierdoor moeten de scheermessen meestal na een of twee dieren opnieuw worden geslepen. Het slijpen van alpacascheermessen moet professioneel gebeuren en wordt daarom meestal uitbesteed.

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor een zak alpacawol staat ook daarom in schril contrast met de prijs die je betaalt voor een doorsnee schapenvacht. Verder is de prijs nog afhankelijk van de lengte van de haren en de wolkwaliteit van de alpaca.
image-171040-998176_568914393159615_152411386_n.jpg