1.Wol wassen

 

Weeg een hoeveelheid vacht af die je denkt nodig te hebben voor je project, plus een beetje extra om het verlies van haren en vuil te compenseren.

Voor het wassen van een vacht kun je een rechthoekige bak gebruiken, een kinderbadje of de badkuip. De vacht of de reeds gesponnen wolstreng moet lekker ruim in het water kunnen liggen.

 

1.      Vul de bak met warm water tussen de 40 en 60 graden.

2.      Voeg een flinke scheut Biotex Groen* toe.

3.      Roer dit met een pollepel door het water zodat het wasmiddel goed is opgelost voordat je de wol toevoegt.

4.      Leg de vacht of de reeds gesponnen wolstreng op het water en duw deze onder.

5.      Na ongeveer 35 minuten de wol voorzichtig uit het water, niet kneden of wringen want dan kan de wol gaan vervilten. De wolstreng kan je wel een beetje uitknijpen.

6.      Diverse keren uitspoelen in warm water.

7.      Wasverzachter is niet nodig, het kan de wol te glad maken om te spinnen.

8.      Om te drogen leg je de wol op een stuk vitrage dat je met knijpers aan een droogrek hebt vastgemaakt.

9.      De wolstreng kun je ophangen met een haak + gewichtje aan de onderkant. Doordat de streng wordt gladgestreken door het gewicht, droogt het sneller en mooier.

* Aan Biotex zijn biologische enzymen toegevoegd die het vuil afbreken. De werkzame enzymen in Biotex zijn: alkalische proteasen (eiwitafbrekende enzymen), amlylasen (zetmeelafbrekende enzymen) en lipasen (vetafbrekende enzymen). Deze enzymen zorgen ervoor dat je al na een paar minuten het vuil ziet oplossen. (deze wordt meestal niet geadviseerd voor wol maar als men deze niet te lang laat zitten hierin  is er niks aan de hand.)

‚Äč