De Huisvesting.

De huisvesting voor alpaca’s kan zeer sober en eenvoudig zijn. Alpaca’s hebben voor de weersomstandigheden die hier zijn, in principe geen beschutting nodig. Een open stal is wel aan te bevelen, zodat ze in de zomermaanden een schaduwplekje hebben en in de wintermaanden beschut zijn tegen regen en wind.
Volwassen dieren hebben minimaal 2 m2 per dier aan vloeroppervlak nodig in de stal, bij winterstalling is het dubbele aan te raden. De vorm en afmetingen van een stal hangen af van de grootte van de kudde en persoonlijke smaak.

Je kunt met een aantal belangrijke punten rekening houden:

v Een betonnen vloer is ideaal voor het slijten van de teennagel, maar niet noodzakelijk.

v Zorg wel dat de vloer niet te glad is. Een houten bodem kan door vocht glad worden. Voorkom dus vocht en nattigheid in de stal. Dit kan o.a. door een goede beluchting.Lichtplaten in het dak kunnen in de winter ervoor zorgen dat de alpaca’s elke zonnestraal benutten. Hou bij de afmetingen van de vensters een verhouding aan van 1/15 tot 1/20 van het bodemoppervlak.

v Een onderverdeling in de stal is handig om zo een merrie met pasgeboren veulen even apart te zetten, zodat de moeder-kind binding zich kan ontwikkelen.Hengsten moeten uit het zicht van de merries staan omdat niet drachtige merries ook het hormoon progesteron kunnen aanmaken zodra ze zicht heeft op een dekhengst. Een drachtigheidstest door bloedonderzoek op het progesterongehalte geeft zo een verkeerd beeld.

v Vers water en hooi moeten de hele dag beschikbaar zijn. Om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen heeft het plaatsen van bakken op de grond waar een pak hooi in past de voorkeur t.o.v. een hooiruif. Halve buizen of dakgoten zijn ideaal als voederbak, per dier ongeveer een halve meter. Drinkwater hoog genoeg plaatsen zodat alpaca’s niet met de poten in het water kunnen. Wanneer de dieren door hun ontlasting gelopen hebben zullen ze het water bevuilen.

v Stro op de grond is niet noodzakelijk maar wel hygiënischer wanneer ontlasting in de stal terecht komt. Houtsnippers of zaagsel niet gebruiken i.v.m. het vervuilen van de wol. Dit hecht zich in de wol en krijg je er niet weer uit. Rubberen matten zijn ook ideaal en makkelijk schoon te houden.

v Veulens kunnen na het spenen het beste in een andere stal geplaatst worden omdat dit proces langer gaat duren wanneer moeder en kind elkaar kunnen blijven horen of zien. Voor alle dieren geldt overigens dat het spenen niet te abrupt mag gebeuren. Plaats het veulen niet alleen, maar met andere veulens of andere merries.

v Een behandelbox voor zieke dieren is aan te raden om zo besmetting in de kudde te voorkomen. Wel in het zicht houden van de rest van de kudde.

v Alpaca’s vinden het heerlijk om in een zandbak te rollen.

v Alpaca's houdt u minimaal per stel. U kiest daarom voor twee of drie alpaca's.

v Een alpacaweide voor twee alpaca's is minimaal 300 m2 groot; deze minimale omvang zorgt dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en dat er voldoende gras is om te begrazen.


image-171031-alpaca_zand.jpg